DEBELOST PRI PSIH

V današnjem času je debelost zelo pogost in zaskrbljujoč pojav, ne samo pri ljudeh ampak tudi pri domačih živalih, še posebej pri hišnih ljubljenčkih, kot so psi in mačke. Lahko jo imenujemo kar epidemija enaindvajsetega stoletja. Debelost se pojavi, ko je vnos energije (kalorij) večji od porabe energije, kar vodi v kopičenje odvečnih maščobnih zalog.

Pomembno je, da ohranjate vašega ljubljenčka v idealni telesni kondiciji, saj lahko prekomerna telesna teža ali debelost povečata tveganje za številne sekundarne zdravstvene težave, vključno s težavami s sklepi,  srcem, diabetesom in drugimi boleznimi.

KAKO VEM, DA JE MOJ KUŽA PREDEBEL?

Najpreprostejši način kako ugotoviti ali je vaš ljubljenček predebel je ta, da preprosto pogledate in ocenite obliko njegovega telesa. Če žival pogledate od zgoraj in vidite da je njegovo telo zaobljeno (ovalno) je po vsej verjetnosti predebel.
Na splošno lahko rečemo, da imajo živali z idealno telesno kondicijo normalen obris oziroma obliko telesa,  kostne štrline in rebra lahko otipamo ampak jih ne vidimo, trebušna maščoba pa je skrita in je ne vidimo ali tipamo.

Vsekakor je optimalna telesna teža odvisna od pasme, velikosti, telesne konstitucije in obsega mišične mase, le te so namreč težje od maščobe.

BCS (Body Condition Score) je metoda ocenjevanja telesnega stanja živali. Ta ocenjevalni sistem se uporablja za določanje telesne kondicije živali glede na njihovo težo, mišično maso in maščobno tkivo. BCS je običajno ocenjen na lestvici od 1 do 5 (lahko tudi 1 do ), pri čemer višje številke pomenijo večjo debelost, nižje pa pomanjkanje teže.

Pri ocenjevanju BCS se pri psih upoštevajo različni dejavniki, vključno s palpacijo (tipanju) reber, vidnimi in otipnimi znaki maščobnih oblog na telesu, vidnimi mišicami in obliko pasu.

Če sumite, da je vaš pes predebel in si želite natančno oceno BCS za vašo žival, se posvetujte s svojim veterinarjem oziroma veterinarskim fizioterapevtom. Pomagali vam bodo pri oceni telesne kondicije vaše živali in vam na podlagi ocene svetovali glede ustrezne prehrane in vadbe, katere bodo vašemu kosmatincu pomagale, da bo ostal zdrav in v dobri telesni kondiciji. Debelost pri psih je resen in vse pogostejši problem, vendar ga je z ustrezno prehrano, vadbo in pod ustreznim nadzorom mogoče obvladati.

https://arkvets.com.au/overweight-or-obese-pets/body-condition/

VZROKI/KRIVCI ZA DEBELOST

Tukaj je nekaj ključnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati in razumeti, ko razmišljate o ”krivcih” za debelost pri psih:

 • Prehrana: najpogostejši vzrok za debelost je prekomerna količina hrane ali hranjenje s hrano, bogato z maščobami in kalorijami. Ravno tako k debelosti privede prehrana, ki vsebuje preveč ogljikovih hidratov, ter ima hkrati pomanjkanje vlaknin.
 • Telesna aktivnost: Pomanjkanje telesne aktivnosti je (v povezavi s hrano) eden od glavnih dejavnikov tveganja za debelost pri psih. Psi, ki ne dobijo dovolj telesne vadbe ali aktivnosti, ne porabijo dovolj energije, kar lahko vodi v presežek kalorij in debelost.
 • Pasme in genetika: Nekatere pasme psov so bolj nagnjene k debelosti kot druge. Vendar pa je pomembno poudariti, da lahko vsak pes, ne glede na pasmo, postane debel, če mu ni zagotovljena ustrezna prehrana in telesna aktivnost. Kljub temu pa so nekatere pasme bolj dovzetne za debelost zaradi svoje genetike, metabolizma ali drugih dejavnikov. Sem sodijo labradorec, brahiocefalične pasme, beagle, rottweiler, bernski planšar,…
 • Starost: Starejši psi so bolj nagnjeni k debelosti, saj se njihova presnova in raven telesne aktivnosti običajno upočasnita in zmanjšata.
 • Zdravstveni dejavniki: Določene zdravstvene težave, kot so hipotiroidizem, Cushingov sindrom, bolezni sklepov ali drugi zdravstveni pogoji lahko prav tako vplivajo na telesno težo psa.
 • Kastracija/sterilizacija: Kastracija in sterilizacija lahko vplivata na metabolizem živali. Po operaciji se le ta zmanjša, kar lahko privede do manjše porabe energije. Poleg tega lahko ta postopek vpliva tudi na hormonsko ravnovesje, kar lahko vpliva na apetit in porabo energije. Zato je pomembno, da lastniki živali po operaciji prilagodijo prehrano in količino hrane ter zagotovijo dovolj telesne aktivnosti, da preprečijo debelost.

POSLEDICE DEBELOSTI?

Debelost pri mačkah in psih lahko povzroči številne resne zdravstvene težave. Nekatere najpogostejše posledice debelosti vključujejo:

 • Težave s srcem in dihanjem: Debelost lahko povzroči preobremenitev srca in težave s dihanjem zaradi dodatnega stresa na dihalne poti. Pri živalih s prekomerno telesno težo se lahko razvijejo kardiovaskularne motnje v obliki kongestivne odpovedi srca.
 • Diabetes mellitus (sladkorna bolezen): Debelost povečuje tveganje za razvoj diabetesa pri mačkah in psih, saj lahko debelost moti presnovo in delovanje inzulina.
 • Težave s sklepi: Debelost obremeni sklepe, kar lahko povzroči nastanek artritisa, povzroči lahko bolečine v mišicah in posledično omeji gibljivost.
 • Težave s kožo in dlako: Debelost lahko poveča tveganje za kožne težave, vključno z dermatitisom in vnetjem kože, ter poslabša kakovost dlake.
 • Jetrna maščobna bolezen: Pri debelih mačkah in psih se lahko pojavi jetrna maščobna bolezen, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav.
 • Urinska inkontinenca: Debelost lahko poveča tveganje za urinsko inkontinenco, zlasti pri steriliziranih mačkah in psih.
 • Povečano tveganje za nastanek rakavih obolenj: Debelost pri mačkah in psih lahko poveča tveganje za razvoj določenih vrst raka.
 • Slaba imunska funkcija: Debelost lahko oslabi imunski sistem mačk in psov, kar lahko povzroči večje tveganje za okužbe in druge bolezni.
 • Drugo: Debelost lahko poveča tveganje pri živalih v anesteziji, povzroča slabše celjenje ran po operacijah, vpliva pa na slabo počutje, ki privede do zmanjšane telesne aktivnosti.

KAJ LAHKO STORIMO?

Kot pri vsem je preventiva boljša in lažja pot od kurative. Zavedati se moramo, da je lažje vzdrževati primerno težo ljubljenčka, kot pa ga kasneje hujšati. Pomembno je pravočasno prepoznati znake debelosti pri hišnih ljubljenčkih in ukrepati takoj ko opazimo, da ljubljenček pridobiva na masi.

Že na začetku je treba poudariti, da bližnjic pri zmanjševanju telesne mase ni! Zdravljenje debelosti vključuje prilagoditev prehrane, povečanje telesne aktivnosti in redno spremljanje teže pod nadzorom veterinarja ali veterinarskega fizioterapevta, ter nutricista. Pri hujšanju ljubljenčka mora sodelovati celotna družina, bližnja okolica in gosti. Družino in ljudi ki prihajajo na obisk ter tiste s katerimi se kuža dnevno srečuje morate opozoriti, da je na dieti in naj mu ne dajejo nikakršne dodatne hrane.

V vsakdanjik uvedemo dodatne sprehode in povečamo intenzivnost le teh, seveda v okviru zmožnosti in zdravstvenega stanja živali. V dnevno rutino vpeljemo tudi primerne fitnes vaje, s katerimi bo žival okrepila svoje telo in mišice.
Najpomembnejša stvar je seveda ta, da spremenimo način hranjenja, ter da smo pri tem dosledni in vztrajni. Pri tem se moramo striktno držati navodil, glede velikosti in pogostosti obrokov.

V primeru, da niste prepričani kako se lotiti hujšanja ali pa ima vaš pes specifične težave, naj uravnavanje telesne teže poteka pod nadzorom veterinarja oziroma veterinarskega fizioterapevta in pasjega nutricionista, ki vam bodo pomagali pri sestavi primernih treningov in pri sestavi obrokov primernih za vašega ljubljenčka.
Na tak način boste vašemu ljubljenčku zagotovili varno in učinkovito izgubo telesne teže, ter uspešno dosegli cilj, zaradi katerega bo lahko še dolgo užival v vaši družbi.

KAJ PA MAČKE?

Tudi mačke se lahko spopadajo s težavami debelosti, podobno kot psi. Nekatere pasme mačk so bolj nagnjene k debelosti kot druge, vendar lahko vsaka mačka, ne glede na pasmo, postane debela, če ji ni zagotovljena ustrezna prehrana in telesna aktivnost. Nekatere pasme mačk, ki so pogosto nagnjene k debelosti so:

 • Maine Coon: Maine Cooni so velike mačke, ki so nagnjene k debelosti, če se jim ne zagotovi uravnotežena prehrana in telesna aktivnost.
 • Britanska kratkodlaka: so znani po svoji umirjeni naravi in ​​manjši telesni aktivnosti, kar lahko poveča tveganje za debelost, če se jim ne zagotovi uravnotežena prehrana.
 • Ragdoll: Ragdolli so velike in prijazne mačke, ki so lahko nagnjene k debelosti, če se jim ne zagotovi ustrezna prehrana in telesna aktivnost.

Pomembno je, da lastniki mačk zagotovijo uravnoteženo prehrano in telesno vadbo svojim hišnim ljubljenčkom, da ohranijo njihovo zdravje in preprečijo debelost. Redno merjenje teže in nadzor prehrane pri veterinarju lahko pomagata preprečiti prekomerno telesno težo in povezane zdravstvene težave tudi pri mačkah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja