striženje krempljev

STRIŽENJE KREMPLJEV

Zakaj je le to pomembno?

Potrebno se je zavedati, da imajo kremplji pri psu ključno vlogo pri gibanju, oprijemanju tal ter ohranjanju ravnotežja. Razumevanje zgradbe krempljev in tipov pasjih krempljev je tako bistveno za pravilno skrb in vzdrževanje pasjih tačk.

Pasji krempelj je zgrajen iz keratina, to je ”štrleči” zunanji del kremplja, ki ga vidimo in zatipamo na vsakem izmed štirih prstov na šapah. Gre za ukrivljene trde strukture v obliki stožca, kateri je širši pri prstih, kjer je pritrjen in se oža proti koncu, kjer izrašča. Drugi del, ka je skrit znotraj pa predstavlja ”živi” del kremplja, katerega sestavljata živec in krvne žile (quick).

Zgradba Krempljev:

 1. Koren Kremplja: Koren kremplja je del, ki je vgrajen v prstno kost ali blazinico na koncu prsta psa. Nahaja se pod kožo in predstavlja osnovno podporo kremplju.
 2. Matriks: Matriks je območje rasti kremplja, kjer se celice delijo in proizvajajo nove celice keratina. Ta del se nahaja pod kožo v bližini korena kremplja.
 3. Krempelj: Gre za območje, kjer se celice prenehajo deliti in keratinizacija postane končana. To je končni del kremplja, ki ga lahko občutite in vidite. Ta del nima nobenih živcev, zato rezanje za vašega psa ne bi smelo biti boleče.
 4. Quick: Quick je del kremplja, ki vsebuje živce in krvne žile. To območje je pomembno za prehrano kremplja in se ga moramo pri obrezovanju izogniti, da se prepreči krvavitev in bolečina. Pri psih z belimi nohti je ta del rožnate barve, ki jo lahko opazite v notranjosti nohta, ko gledate s strani ali vrha nohta. Pri psih s temno obarvanimi nohti pa ga ne vidimo zlahka. Pa vendar si lahko pomagate tako, da pogledate spodnjo stran kremplja, kjer boste morda lahko videli mehkejši, bolj “zrnat” del nohta, ki je videti drugačen od zunanje lupine, to tako imenovani quick.

Ne pozabite na peti krempelj:

Nekatere pasme psov imajo tudi peti krempelj, ki ga v določeni literaturi (še posebej pri mačkah) imenujemo tudi dewclaw. Je vrsta kremplja, ki se nahaja višje na nogi, običajno na notranji strani sprednjih nog, vendar ga imajo nekateri psi tudi na zadnjih nogah. Pri nekaterih pasmah so zelo dobro razviti, medtem ko so pri drugih zgolj majhni in slabo povezani z ostalimi strukturami. Obstajajo tudi pasme psov, pri katerih imajo lahko psi tudi po dva takšna kremplja na eni nogi.

Ta kremplj je navadno manj uporaben kot ostali kremplji, saj se med hojo običajno ne dotika tal. Njihov namen pri psih ni povsem jasen, saj ne opravlja istih funkcij kot drugi kremplji, ki so v stiku s tlemi. Nekateri strokovnjaki menijo, da pomaga pri oprijemu med določenimi aktivnostmi.

Kar zadeva peti krempelj, se mnogokrat razpravlja o vprašanju, ali jih odstraniti ali ne. Nekateri veterinarji podpirajo odstranitev, zlasti pri pasmah, kjer so le ti bolj izpostavljeni poškodbam, ker se lahko zlahka zataknejo ali poškodujejo. Drugi pa menijo, da bi morali kremplji ostati, če niso vzrok za težave ali poškodbe. Pomembno je vedeti, da takšna odstranitev zahteva veterinarski poseg in je odločitev o tej proceduri odvisna predvsem od posameznih okoliščin, vključno z vrsto pasme, življenjskim slogom psa in povezanimi tveganji.

IDEALNA DOLŽINA KREMPLJEV

V idealnem primeru se pasji nohti na nogah ne bi smeli dotikati tal, ko pes miruje. Test, ki ga lahko opravite doma je test s papirjem. Ko pes stoji, mu pod kremplje potisnite list papirja, če se le ta ne zatakne so kremplji primerne dolžine.

Spošne smernice, ki so vam lahko v pomoč, kdaj se odločiti za krajšanje so:

 1. Aktivnost psa: Bolj aktiven pes, ki redno hodi po raznolikih terenih, bo naravno bolj obrabil kremplje. Manj aktiven pes, ki večinoma preživlja čas na mehkih površinah, bo verjetno potreboval pogostejše obrezovanje.
 2. Vrsta tal: Psi, ki hodijo večinoma po trdih in abrazivnih površinah, kot so pločniki ali asfalt, bodo običajno imeli manjše težave s predolgimi kremplji. Tisti, ki večinoma hodijo po mehkih tleh, kot so trave, običajno potrebujejo pogostejše obrezovanje.
 3. Genetika: Nekatere pasme psov imajo naravno hitreje rastoče kremplje kot druge. Sem na primer sodijo terierji, ki so bili vzrejeni za kopanje, hrti in druge predvsem manjše in lažje pasme.
 4. Anatomija krempljev: Pri nekaterih psih je živec, imenovan quick, daljši, kar omejuje, kako globoko lahko obrežete kremplje brez tveganja za poškodbo in krvavitev. Pri teh psih je potrebna previdnost pri obrezovanju.

V splošnem je priporočljivo, da redno pregledujete kremplje psa, da bi pravočasno opazili potrebo po obrezovanju. Pri nekaterih psih je morda potrebno obrezovanje vsake 2-4 tedne, medtem, ko drugi morda potrebujejo manj pogosto obrezovanje. Če niste prepričani, kako pogosto obrezovati kremplje vašega psa, se posvetujte z veterinarjem ali izkušenim negovalcem psov, ki vam lahko svetujejo glede na specifične potrebe vašega ljubljenčka.

Ko psu zrastejo kremplji, običajno zraste zunanja lupina. Vendar pa se ob neredni skrbi za kremplje prične podaljševati tudi oživčeni del (quick). Ko se le ta prične daljšati, je potrebno biti še posebej previden pri striženju, saj lahko v nasprotnem primeru po nesreči prerežemo ta ”živi del” kremplja, kar je za vašega psa boleče in povzroči krvavitev.

Če opazite, da se kremplji že zvijajo navznoter ali vstran, je to znak za alarem in je kremplje potrebno nujno postriči!

Kremplji so ključen del pasje anatomije, ki ima ogromen vpliv na gibanje, ravnotežje in splošno udobje psa. Pravilna dolžina krempljev je tako ključna za ohranjanje zdravja tac, saj predolgi kremplji lahko povzročijo številne težave, vključno s šepanjem.

Kako predolgi kremplji vplivajo na gibanje?

 • Nepravilna hoja: Predolgi kremplji spreminjajo naravno hojo psa, kar lahko privede do nepravilne obremenitve tac. To lahko povzroči nelagodje in težave s hojo, ki jo opazimo kot šepanje.
 • Pritisk na sklepe in kosti: Kremplji, ki so predolgi, lahko ustvarijo dodaten pritisk na sklepe in kosti v stopalu, kar lahko povzroči vnetja in dolgoročne težave s sklepi.
 • Težave na trdih površinah: Na trdih podlagah se predolgi kremplji lahko zataknejo ali povzročijo nepravilno obremenitev, kar ravno tako vodi do težav pri hoji in šepanja.
 • Poškodbe mehkih tkiv: Predolgi kremplji lahko pritiskajo na mehka tkiva okoli krempljev ali se celo zapičijo v blazinice, kar povzroča močno bolečino in vnetje.

Prav tako so predolgi kremplji izpostavljeni povečanemu tveganju za poškodbe (zlomi ali zatganje kremlja), poleg tega je ob predolgih krempljih slabši oprijem tal, zaradi česar se živali težje gibljejo in težje lovijo ravnotežje, katero je potrebno še zlasti za naše starejše kužke.

Iz vseh zgoraj naštetih razlogov so dolgi kremplji na tačkah veliko več kot le estetski problem.

Kako se pravilno lotimo krajšanja krempljev?

Čeprav je najbolje, da obrezovanje krempljev prepustite izkušenim rokam veterinarja ali negovalca psov, lahko to nalogo opravite tudi doma, če se počutite dovolj udobno in če imate pravilno opremo.

Spodaj so našteti oprema in koraki za varno striženje:

 1. Pravi pripomočki: Poskrbite, da boste imeli klešče za obrezovanje krempljev, ki so primerne za velikost in vrsto krempljev vašega psa. Priporočljivo je imeti doma tudi poseben prašek za zaustavljanje krvavitev!
 2. Dobra osvetlitev: Postavite se v dobro osvetljen prostor, kjer boste lahko jasno videli kremplje psa.
 3. Prepoznajte oživčenega dela: Oglejte si kremplj in poskusite prepoznati živec (quick). To je območje, ki se ga je treba izogniti pri obrezovanju, da se prepreči krvavitev in bolečina.
 4. Izberite pravi kot: Postavite klešče v pravi kot glede na kremplj in počasi obrežite konico kremplja. Izogibajte se hitrim rezom, da ne bi poškodovali živca.
 5. Postopno obrezovanje: Če niste prepričani, kako globoko lahko obrežete, postopno obrezujte in preverjajte rezultate. Pazite na spremembe barve kremplja in reakcije psa, da boste videli, kako blizu ste živcu.
 6. Nagradita psu: Po vsakem uspešnem obrezovanju nujno nagradite psa, da ustvarite pozitivno izkušnjo.

Pri nas v našem centru FIZIOVET vašemu ljubljenčku strokovno in varno skrajšamo kremplje in vam svetujemo kako pravilno skrbeti zanje. Na vašo željo vas krajšanja tudi naučimo in vam svetujemo glede potrebne opreme, ki jo lahko dobite v naši trgovinici. Termin lahko rezervirate na: www.fiziovet.si

Najpogostejše težave s kremplji


Bakterijske in glivične okužbe

Zlomljeni kremplji zaradi vraščenih nohtov povečajo tveganje za bakterijske okužbe, kjer lahko bakterije vstopijo v rano. Te okužbe so boleče in se lahko sčasoma poslabšajo brez veterinarske pomoči.

Če dovolite, da pasje tačke po sprehodih ostanejo blatne, se poveča verjetnost glivičnih okužb. Srbenje zaradi teh okužb povzroča grizenje na območju, kar ustvarja vlažno okolje, ki zadevo samo še poslabša.

Zlomljeni in zatrgani kremplji
Pasji krempelj lahko po zlomu razgali noht, kar povzroči bakterijske okužbe in bolečino. Pogosto je potreben obisk veterinarja, ki strokovno obdela rano in po potrebi tak krempelj tudi pravilno odstrani.

Zaraščeni kremplji
Ker je krempelj vgrajen v pasji prst, le ta ko se zaraste, potisne prste v nenaravne kote. To povzroča boleč pritisk na sklepe, kite in vezi psa in lahko sčasoma prispeva k artritisu in drugim bolečim mišično-skeletnim težavam.

Onihodistrofija
Gre za splošno poslabšanje stanja krempljev, pri čemer postanejo krhki, lomljivi ali se razbarvajo. Lahko je povezano z različnimi vzroki, vključno s prehrano, genetiko ali zdravstvenimi težavami. Potreben je posvet z veterinarjem.

Kako lahko okrepim kremplje?

Za izboljšanje kakovosti in gradnjo krempljev pri psih je pomembno zagotoviti uravnoteženo prehrano, ki vključuje potrebne hranilne snovi. Tu so nekateri prehranski dodatki, ki jih lahko dodate za podporo zdravim krempljem pri psu:

 1. Biotin: Biotin, tudi znan kot vitamin B7, je ključnega pomena za zdravje kože, dlake in krempljev.
 2. Maščobne kisline: Omega-3 in omega-6 maščobne kisline so koristne za splošno zdravje kože in dlake. Lahko jih najdete v ribjem olju, lanenem olju ali drugih prehranskih dopolnilih.
 3. Proteini: Proteini so ključnega pomena za rast in obnovo tkiva, vključno s kremplji. Zagotovite, da je prehrana vašega psa bogata s kakovostnimi viri beljakovin.
 4. Vitamini in minerali: Vitamin E, cink in vitamin A so pomembni za zdravje kože in krempljev.
 5. Silicij: Silicij je mineral, ki je ključen za tvorbo kolagena, pomembnega za moč in elastičnost krempljev.
 6. MSM (metilsulfonilmetan): MSM je naravna oblika organskega žvepla, ki ga najdemo v nekaterih rastlinah. Žveplo je pomembno za tvorbo keratina, osnovnega gradnika krempljev.
Zgoraj omenjene dodatke lahko dobite tudi pri nas: kontakt, kjer vam bomo strokovno svetovali, kaj bi bilo za vašega kosmatinca najbolj primerno.

.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja